A Megye 7 csodája

2019.08.19. 07:00

A legendás Kis-Somlyó – 3,9 millió évre becsülik a vulkanikus hegy korát

Augusztus 8-a és 30-a között szavazhatják meg olvasóink Vas megye hét legszebb természeti csodáját. Mindennap bemutatunk egyet a húsz jelölt közül, ma a Kis-Somlyó hegyet.

Vas Népe

Az ország legkisebb szőlőhegye –avulkanikus kőzet meghatározó ízvilágot kölcsönöz az itteni pincészetek borainak

Fotó: Benkő Sándor

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet, ábécésorrendben. Olvasóink augusztus 8-a és 30-a között szavazhatnak a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A nyomtatott sajtóban megjelent lapokon szavazók között kisorsolunk egy darab két személyre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Az interneten is lehet szavazni, játékunkat a vaol.hu portálunkon találják. Az online szavazók között – a megyéket összevonva – kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt. Jöjjön a következő jelölt:

A Kis-Somlyó hegy a Kemenesalja, azaz a Rába, Zala és Marcal folyók között fekvő terület kisebb méretű vulkáni kúpja, települések szerint pedig Borgáta, Egyházashetye és Kissomlyó községek között emelkedik. Bár magassága nem kiugró, mindössze 229 méterre nyúlik a tengerszint felett, kora azonban annál jelentősebb: 3,9 millió esztendősre becsülhető.

Az ország legkisebb szőlőhegye –avulkanikus kőzet meghatározó ízvilágot kölcsönöz az itteni pincészetek borainak
Fotó: Benkő Sándor

A Kis-Somlyó hegy ránézésre – légi felvételek tanúsága szerint – szinte szabályos kör alapot ír le, alakja pedig lapos, csonka kúpot mutat. A hegy pereme néhol meredekebb ívű, ám kevésbé sziklás, elvétve találni ilyen területeket a „palástján”. A hegy az ország legkisebb szőlőhegyének tekinthető, a Somlói borvidék része, azon belül is a Ság-hegy–Kis-Somlyó termesztési körzethez tartozik 1997 óta. Felületét szinte teljesen elfedik a szőlőültetvények. A rajta nevelkedett tövek hozta szőlőfürtök nedűi, mivel vulkanikus eredetű földből – alapkőzete a mésztufa – táplálkoznak, ásványianyagokban gazdagok.

Mikroklímáját a Bakony közelsége és a Marcal-medence, továbbá a Kemeneshát és Kemenesalja alakítja. A Kis-Somlyó nevezetessége a Király-kő nevű bazaltszikla, amelynek szobrásza nem emberi kéz, hanem a természet volt. Legenda is fűződik hozzá: állítólag amikor IV. Béla király az 1240-es években Ausztriába menekült a tatárok elől, megpihent a kőnél. Nem ő volt azonban az egyetlen uralkodó az emlékezet szerint, aki arra járt: Mátyás király is ellátogatott a hegyre, ahol akkoriban még egy kolostor állt, és egy ottani szerzetes fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában